image/svg+xml
image/svg+xml

BİRUS proje ekibi, ‘yeşil çatı’ uygulamalarını yerinde gördü

Yayın Tarihi : 24/06/2024
Bartın Üniversitesi (BARÜ) yürütücülüğündeki proje ile Bartın’da iki pilot binada yapılacak ‘yeşil çatı’ uygulamaları kapsamında iyi uygulama örnekleri yerinde incelendi.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) iklim değişikliğiyle birlikte Bartın’da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedeflediği “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ile Bartın Belediyesinin proje ortağı olarak yer aldığı projenin üçüncü aktivitesi kapsamında ‘yeşil çatı’ uygulamalarına yönelik saha ziyaretlerinin ilki gerçekleştirildi. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Artar ve proje akademik danışmanları ile birlikte BARÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı ve Bartın Belediyesi teknik kadrosundan oluşan ekip, iyi uygulama örneklerini yerinde görmek için İstanbul’a giderek incelemelerde bulundu.

Ziyaret kapsamında Onduline Avrasya firma yetkilileri ile bir araya gelen ekip, yeşil çatı sistemleri ve teknolojileri hakkında bilgi alırken farklı ölçeklerde uygulamaların yer aldığı Zorlu Center Çatı Bahçelerini de ziyaret ederek yeşil çatılardaki son yenilikler, kullanılan teknolojiler ve peyzaj çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Ayrıca Bartın’da iki pilot binada uygulanacak olan yeşil çatı uygulamaları kapsamında proje ekibine teknik destek sağlayacak BARÜ mezunu ve Caps Office Peyzaj Mimarlığı Ofisi kurucu ortağı Mehmet Cemil Aktaş ile de proje detayları üzerine fikir alışverişi yapıldı.

Böylece BARÜ Kutlubey Yerleşkesindeki Kütüphane ile Bartın Belediyesi tarafından belirlenecek uygun bir yapıda bitkilendirilmiş yeşil çatılar oluşturulacak. İklim değişikliğine uyum ve dayanım noktasında yürütülecek bu çalışmalarla yağmur suyu hasadının yanı sıra çevresel ve görsel zenginliğin artırılması, atık şebeke suyu yükünün hafifletilmesi, yağmur suyuna karışan ağır metallerin arındırılmasıyla sera gazı salınımının azaltılması ve kentsel boyutta ses izolasyonunun sağlanması gibi doğrudan ya da dolaylı birçok kazanım sağlanacak.


Haber: Fatmanur Eriklioğlu

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü