image/svg+xml
image/svg+xml

Avrupa’nın örnek yeşil çatı uygulamaları yerinde görüldü

Yayın Tarihi : 25/06/2025
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) yürütücülüğündeki BİRUS Projesi kapsamında, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Avrupa’nın öncü yeşil çatı uygulamaları yerinde gözlemlendi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) öncülüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamında desteklenen “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesi çerçevesinde, proje ekibi Macaristan’da yeşil altyapı uygulamalarına yönelik saha çalışmaları gerçekleştirdi.

Budapeşte’de gerçekleştirilen teknik ziyarete, BİRUS Proje ekibinden Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu, Doç. Dr. Evrim Güler, Dr. Öğr. Üyesi Ercan Gemici, Arş. Gör. Furkan Ayaz ve Öğr. Gör. Burak Bodur katıldı. Ekip, yağmur sularını depolayarak taşkın oluşumunu geciktiren ve kentlerin iklim direncini artıran yeşil çatı uygulamalarını yerinde inceledi.

Avrupa’nın en büyük yeşil çatı örneklerinden bazılarına ev sahipliği yapan Budapeşte’de, estetik mimarisi ve işlevsel tasarımıyla öne çıkan Etnografya Müzesi’nin yeşil çatısı detaylı biçimde değerlendirildi. Müze yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, sistemin uygulanma süreçleri, kullanılan malzemeler, bakım yöntemleri ve uzun vadeli etkileri hakkında bilgi alındı.

Uygulamayı gerçekleştiren yüklenici firma ile yapılan teknik temaslarda ise farklı ihtiyaçlara göre geliştirilen yeşil çatı çözümleri de yerinde incelendi. Bu kapsamda, sürdürülebilir kentsel altyapıya dair önemli teknik gözlemler elde edildi.

BARÜ proje ekibi, bu saha çalışmalarıyla Bartın’da hayata geçirilen pilot uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlayacak iyi örnekleri ve yenilikçi yöntemleri doğrudan yerinde inceleme fırsatı buldu. Ziyaret, sürdürülebilir şehircilik ve doğa temelli çözümler konularında bilgi birikiminin artırılmasına önemli katkılar sundu.