image/svg+xml
image/svg+xml

Bartın’da ilk uygulamaları yapılacak “Yeşil Çatılar” şehre hayat verecek

Yayın Tarihi : 11/06/2024
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) yürütücülüğündeki Avrupa Birliği (AB) projesi ile Bartın’da iki pilot binada yapılacak yeşil çatı uygulamalarıyla ilgili ilk adımlar atıldı.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamında hazırladığı “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesi çerçevesinde çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesinin ortakları olduğu projenin üçüncü aktivitesinde, pilot yeşil çatı uygulaması için saha incelemeleri tamamlandı. BARÜ’den Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Artar ile birlikte Bartın Belediyesi teknik kadrosundan oluşan ekip tarafından yapılan değerlendirmelerle uygulamanın ilk aşaması başlatılacak. Ayrıca üçüncü aktivite kapsamında iyi uygulamaları yerinde görmek için İstanbul’a da bir dizi ziyaretler gerçekleştirilecek.

Böylece BARÜ Kutlubey Yerleşkesindeki Kütüphane ile Bartın Belediyesi tarafından belirlenecek uygun bir yapıda bitkilendirilmiş yeşil çatılar oluşturulacak. Bu uygulamayla yağmur suyu hasadının yanı sıra çevresel ve görsel zenginliğin artırılması, atık şebeke suyu yükünün hafifletilmesi, yağmur suyuna karışan ağır metallerin arındırılmasıyla sera gazı salınımının azaltılması ve kentsel boyutta ses izolasyonunun sağlanması gibi doğrudan ya da dolaylı birçok kazanım sağlanacak.


Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü